Jesienne róże, róże smutne herbaciane…

Jesienne róże, róże smutne herbaciane…

Jakiś czas temu zobaczyłam na kilku blogach kulinarnych róże zrobione z jabłek i ciasta francuskiego. Podjęłam wyzwanie i postanowiłam je zrobić z moimi uczestnikami zajęć. Efekt był wspaniały.
Potrzebujemy:
3 jabłka, najlepiej czerwone
paczkę ciasta francuskiego
kilka łyżek ulubionego dżemu

Ciasto tniemy na poprzeczne pasy, powinniśmy otrzymać 6 pasków. Każdy smarujemy dżemem. Kładziemy na nich sparzone, pokrojone w półplasterki jabłka. Ja przygotowałam je wcześniej, bo było to trudne zadanie dla małych dzieci. Jabłka przekroiłam na pół, wydrążyłam gniazda i pokroiłam na bardzo cienkie plasterki. Zalałam je wrzątkiem z kilkoma kroplami cytryny. Wyjęłam z wody po 5 minutach. 
Jabłka należy układać tak, aby końcówki ze skórką wystawały poza ciasto, około 1,5 cm. Składamy pasek ciasta na pół, tak aby przykrył jabłka, a ich końcówki (1,5 cm) wystawały. Z tak przygotowanego ciasta zwijamy ruloniki, które umieszczamy w foremce do muffinek. Pieczemy około 15 – 20 minut. Podajemy ciepłe lub zimne oprószone cukrem pudrem.
Robiąc róźe możemy słuchać 😉
https://www.youtube.com/watch?v=79Lq9NRhS5k