Gofry

Gofry

Dzisiejsze zajęcia opanowały gofry. Nie obyło się oczywiście bez niespodzianek, raczej tych przykrych. Na początku w wyniku nieprecyzyjnych ruchów małych kucharzy straciliśmy kilka jajek. Dalsze gofry stanęły pod znakiem zapytania. Na dodatek i jako dodatek do gofrów zwarzyła się bita śmietana. Nie będę dalej się rozpisywać, bo gofry wyszły nam pyszne. Polecamy. Nie tylko najlepiej smakują latem nad morzem. W naszej szkole nawet szarą jesienią.

Składniki
2 jajka
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mleka
2 szklanki mąki
1 mała paczka cukru waniliowego
Sól
 

Białka oddzielamy od żółtek. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę. Żółtka miksujemy z olejem, mąką, proszkiem do pieczenia, mlekiem i cukrem waniliowym. Następnie delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Gofrownicę smarujemy olejem (tylko przed nalaniem pierwszej porcji ciasta, ponieważ piekliśmy dużo gofrów, powtórzyliśmy czynność) i rozgrzewamy. Nalewamy ciasto tak, żeby delikatnie przykryć całą powierzchnię. Smażymy w gofrownicy na złotobrązowy kolor. Gofry możemy podać z cukrem pudrem, dżemem, musem owocowym, bitą śmietaną, owocami itd. 
 

1 comment on “GofryAdd yours →

Comments are closed. You can not add new comments.