Crumble śliwkowe

Crumble śliwkowe

Kto uwielbia zapach cynamonu, kardamonu, ręka do góry? Nie lepiej niech biegnie po śliwki. Jeszcze są, te najlepsze, pachnące jesienią. A z nich szybki, pyszny deser.

Potrzebujemy:
kilka śliwek
łyżkę cukru trzcinowego
łyżeczkę cynamonu
odrobinę mielonego kardamonu
łyżkę mąki pszennej pełnoziarnistej
łyżkę płatków owsianych
W miseczce mieszamy pokrojone śliwki z częścią  cukru, cynamonem i kardamonem. Rozdzielamy na dwa naczynia żaroodporne (ramekiny, kokilki).
Pozostałe składniki mieszamy na kruszonkę, wyrabiając je między palcami, by powstały większe i mniejsze grudki. Kruszonkę układamy na owocach. Wstawiamy do piekarnika, 180 stopni na 15 – 20 minut.