FotorCreated

Biszkopciki dyniowe

Jeszcze jesienne, a swoim zapachem zapowiadają święta.

 Potrzebujemy:

  • 3,5 szkl mąki (my użyliśmy pszennej wymieszanej z pszenną pełnoziarnistą)
  • 1 szkl puree dyniowe (wcześniej upiekliśmy kawałki dyni i je zmiksowaliśmy)
  • 170 g miękkiego masła
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka przypraw korzennych (my użyliśmy do piernika)
 W jednym naczyniu mieszamy suche składniki, w drugim ucieramy masło, jajko, cukier na puszystą masę, dodajemy pure dyniowe. Do wilgotnych składników dodajemy stopniowo suche. Z otrzymanego ciasta lepimy w dłoniach obsypanych mąką kulki wielkości orzecha włoskiego. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczając. Pieczemy 15 minut w temp. 180 stopni C.